Helig Birma

S*Lejoninnans 

Helig Birma

Helig Birma!

Jag skulle beskriva birman som "lagom". Den är social utan att vara klängig. Den är lekfull utan att för den skull riva huset. Den vill oftast vara där familjen är och kommer och möter en i dörren när man kommer hem.

Birman finns i många olika färgvarianter men man kan säga att grundfärgerna är brun (n), blå (a), choklad (b), lila (c), röd (d), creme (e). sedan finns det sköldpaddsfärgade honor som har två färger t ex brun och röd (f), blå och creme (g). Alla dessa färger kan även vara mönstrade och på birman kallas det tabby även om det egentligen heter augoti (21) t ex blåsköldpaddstabbymaskad (g 21). Färgerna som jag nu har tagit upp är de som är godkända inom FiFe men fler färgvarianter finns, t ex caramel, fawn, cinnamon, apricot samt silver varianterna (t ex blåsmoke (as), brunsilvertabby (ns 21).Få se om dessa färgvarianter kommer att bli godkända i framtiden.

Birman är väldigt vacker med sin himaliatecknade, semi-långhåriga päls, vita tassar och blåa ögon. Birman är medium till storlek. Pälsen är silkeslen och lätt att sköta. Räcker oftast att endast kamma igenom pälsen en gång i veckan. Vill man inte att pälsen ska skiva sig och se fet ut så behöver katten badas ett par gånger per år. Detta brukar dock fungera väldigt bra med birman. Ska birman ställas ut så måste man även blåsa pälsen torr efter badet för att få en fluffig och jämn päls utan skivningar.